Misschien dat te veel gewone beleggers met een schuin oog naar de bewegingen van cryptovaluta kijken – waar koerssprongen van tientallen procenten per dag heel gewoon zijn. Maar het lijkt erop dat particuliere beleggers collectief veel te optimistisch zijn voor het lange-termijnrendement van beleggen.
Dat blijkt althans uit een peiling van fondsenhuis Schroders onder 22 duizend beleggers in dertig landen.
Gemiddelde verwachten beleggers in diverse landen een jaarlijks rendement van liefst 10,2 procent van hun beleggingsportefeuilles. In Nederland ligt het gemiddelde op 8,5 procent.
(klik op grafiek voor uitvergroting)
De verwachte rendementen liggen veel hoger dan het historische gemiddelde dat werd behaald tussen 1900 en het jaar 2014. Aandelen waren in die periode de beste beleggingen en leverden, ná correctie voor de inflatie, iets meer dan 5 procent op. Ga je uit van gemiddeld 2 procent inflatie per jaar, dan ligt het bruto rendement op 7 procent.
En dat is dus de beste presterende beleggingscategorie in een portefeuille. Wereldwijde obligaties leverden, ná aftrek van de inflatie iets minder dan 2 procent op, dus een bruto rendement van ongeveer 4 procent per jaar.
Nederlandse beleggers zien hun hypotheekschuld als een probleem
Opvallend in het onderzoek is verder dat Nederlandse beleggers op één punt hun prioriteiten duidelijk anders leggen, dan in andere landen: het aflossen op de hypotheek wordt in Nederland net zo belangrijk gevonden als sparen en het kopen van luxegoederen.
"Klaarblijkelijk wordt de relatief hoge hypotheekschuld als een probleem opgevat en hopen beleggers met het beleggingsrendement aflossingen mogelijk te maken'', concludeert Schroders.